1 دی 1393
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ دکتر غلامعلی منتظر، معاون پژوهش و برنامهریزی بنیاد ملی نخبگان در نشست هم اندیشی طرح «شهاب» که در دانشگاه شیراز برگزار شد، با اشاره به جایگاه مهم آموزش و پرورش در رشد علمی کشور گفت: آینده کشور را آموزش و پرورشمیسازد، اما متاسفانه تاکنون توجه کافی به آموزش و پرورش نشده است و به دلیل مشکلات بسیار، توجه به کیفیت، اولویت اول نیست؛ و این تقریبا همان مشکلی که در دانشگاهها نیز با آن رو به رو هستیم و به دلیل تکثر دانشجویان، کیفیت فدای کمیت شده است.
وی افزود: در حال حاضر نزدیک به نیمی از جمعیت آموزش و پرورش در دانشگاهها هستند و ما وظیفه داریم برترین استعدادهای آموزش عمومی و آموزش عالی را شناسایی و برای توانمندسازی آنان در جهت منافع کشور برنامهریزی کنیم.
دکتر منتظر با تاکید بر نقش انکارناپذیر آموزش و پرورش در آینده کشور گفت: وقتی بحث آینده کشور را مطرح میکنیم، در مورد آموزش و پرورش صحبت میکنیم. ما آینده سی سال گذشته این کشوریم و هم اکنون با تصمیم گیریهای امروزمان 30 سال آینده کشورمان را رقم میزنیم. بنابراین توجه به کیفیت به طور اعم در مجموعه نهادهای آموزشی موجود در کشور مسئله بسیار مهمی است.
وی در ادامه افزود: البته باید توجه کرد مسئله کیفیت به طور اعم، وظیفه آموزش و پرورش است و نقش بنیاد ملی نخبگان این است که از بین مجموعه حدود 13 میلیونی دانش آموزان، برجستگان آینده ایران در زمینههای علمی، فنی، هنری، ادبی، مدیریتی و غیره شناسایی کند. در واقع وظیفه بنیاد ملی نخبگان توجه به قشری است که میتواند در آینده برای کشور منشا اثر باشند، یعنی تلاش برای تربیت لوکوموتیورانانی که بتوانند واگنهای پشت سر خود را به همراه خود ببرند. بنابراین ما در حوزه علم به دنبال لوکوموتیورانانی هستیم که علم را به جلو ببرند.
معاون پژوهش و برنامه ریزی بنیاد ملی نخبگان اظهار داشت: وقتی در مورد نخبگان بحث میشود، معمولا نگاهها معطوف به دانشگاه است. در حالیکه بنیاد ملی نخبگان معتقد است در حوزه علم و آینده سازی کشور توجه اصلی باید به آموزش و پرورش باشد. بر این اساس تلاش کردیم تا با همکاری وزارت آموزش و پرورش و با بهرهگیری از تجربیات قبلی طرح شهاب را اجرایی کنیم.
رئیس شورای راهبردی طرح شهاب ادامه داد: بیش از 40 سال از عمر مدارس سمپاد میگذرد، اگر چه نمیتوان گفت که خروجیهای خوبی نداشته اما این خروجیها مشهود نیست. بررسی برندگان جوایز نوبل در آمریکا نشان میدهد که اکثر این افراد کسانی هستند که در دوران آموزش و پرورش شناسایی شده بودند در حالی که در آنجا مدارس سمپاد و شرایط خاص آموزشی وجود نداشته است.
دکتر منتظر، درس خواندن دانش آموز در محیطی واقعی (رشد باغچهای و نه نگه داشت گلخانهای)، پرهیز از برچسب زنی، توجه به استعداد و هوش سرشار دانش آموز به عنوان یک رزق تعهدآور و نه یک مزیت توقع آور و در نهایت توجه به ساحت های مختلف استعدادهای افراد را از اصول مهم رعایت شده در طرح شهاب دانست و ادامه داد: ما در عرصه شناسایی استعدادها تلاش میکنیم تا با اجرای طرح شهاب به نتایج خوبی دست یابیم.
معاون پژوهش و برنامه ریزی بنیاد ملی نخبگان افزود: آنچه که اکنون درو می شود، 20 تا 30 سال قبل کاشته شده است. بنابراین اگر قرار است طرح شهاب پاسخ دهد باید کسانی که امروز وارد طرح شهاب میشوند به طور مستمر دوره آموزش عمومی و عالی را طی کرده و در فرصتی مقتضی تواناییهای خود را نشان دهند. پس اولین محصولات شناسایی طرح شهاب حدود سال 1420 خورشیدی نتیجه خود را نشان میدهد.
دکتر منتظر خاطرنشان کرد: طرح شهاب به صورت آزمایشی در سال 1391 در 7 استان کشور و 7 درصد جمعیت دانش آموزی استان اجرا شد و امسال در کل کشور و در پایه چهارم ابتدایی و یک منطقه از هر استان در حال اجرا است.
وی با تاکید بر اهمیت آموزش معلمان گفت: معلمان قبل از اجرای این طرح آموزشهای لازم را گذراندهاند. پیش بینی ما این است که در هر کلاس حدود 25 درصد از دانشآموزان دارای قابلیتها و استعدادهایی هستند که باید از طریق این طرح شناسایی شود.
دکتر منتظر تصریح کرد: طرح شهاب پاسخی است به نیازهایی که در کشور احساس میشد. در این طرح هدایت به صورت عمومی و خصوصی خواهد بود در پایههای چهارم، پنجم و ششم، هدایت عمومی اتفاق میافتد یعنی استعدادها شناسایی شده و به خانواده دانش آموز اطلاع داده میشود. در مرحله هدایت خصوصی از پایه هفتم به بعد به کارهای ویژه بخصوص کارهای برون مدرسهای جمعی اختصاص دارد.
رئیس شورای راهبردی طرح شهاب تاکید کرد: اگر طرح شهاب با جدیت و مداومت اجرا شود نتایج واقعی آن در سال های 1420 - 1430 قابل مشاهده خواهد بود.
دکتر منتظر در پایان سخنان خود بودجه را مهمترین بحث در اجرای طرح شهاب دانست و از تبدیل مبانی طرح شهاب به رشتهای آموزشی در دانشگاه فرهنگیان و از حمایت بنیاد ملی نخبگان از پژوهش سراها و تجهیز آنها در آینده ای نزدیک خبر داد.