در حال حاضر نهاد امور تربیتی زیر لوای معاونت پرورشی و فرهنگی با زیر مجموعه های متشکل از سه اداره، اداره کل امور تربیتی و مشاوره، اداره کل قرآن عترت و نماز و اداره کل امور فرهنگی و هنری در حوزه ستادی به فعالیت های خود ادامه میدهد.
نهاد «امور تربیتی» در تاریخ هشتم اسفند 1358 ، با تدبیر شهیدان، رجایی و باهنر، با ساختار جدید و اهداف نظام اسلامی در آموزش و پرورش بنیان نهاده شد. نگاهی گذرا به شرایط حاکم بر کشور در آن زمان که آموزش و پرورش و مدارس کشور علاوه بر این که گرفتار فرهنگ غربی و ستمشاهی بود، آماج انواع حملات گروه های سیاسی شده بود، اهمیت این تدبیر را دو چندان میکند. چه بسا که اگر این اقدام صورت نمیگرفت، میلیونها جوان کشور در معرض تبلیغات گروه های مختلف قرار گرفته و مدارس کشور، به عرصه جذب نیرو برای گروه های سیاسی مختلف تبدیل میشد. از کارکردهای دیگر امورتربیتی، گسترش فرهنگ اسلامی به نحو درست در میان دانش آموزان جوانان و نوجوان، همچنین حفظ و حراست از دستاوردهای انقلاب اسلامی در آموزش و پرورش را میتوان یاد کرد.
به همین دلیل در آن روزگار شعار " مربیان تربیتی سربازان انقلابند " به عنوان نشانی از شهیدان رجایی و باهنر محور برنامه ریزیها و فعالیت های امور تربیتی قرار گرفت .
تاکیدات پی در پی امام خمینی( ره ) بر تربیت صحیح جوانان و دانش آموزان در آن دوران، به نوعی مهر تاییدی بر تشکیل نهاد «امور تربیتی» در مدارس محسوب میشد.
سهم بزرگ امور تربیتی طی دهه های پس از تاسیس، در حفظ دست آوردهای انقلاب، ترویج ارزش های اسلامی و انقلابی، مبارزه با افکار ویرانگر انحرافی پس از دوران پیروزی انقلاب، حضور پرشور در خط مقدم جبهه های نبرد در دوران دفاع مقدس و پاسداری از حیثیت و هویت دینی و ملی، شناسایی، رشد و هدایت استعدادهای دانش آموزان ، شرکت در سازندگی کشور و از همه مهم تر، تلاش برای تربیت دینی دانشآموزان، آن را به فرمودهی مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله خامنه ای (مدظله العالی)، به مثابه صدقه جاریه و کار حسنه ای برای شهیدان رجایی و باهنر باقی گذاشته است.
بدون تردید دهه شصت دوران طلایی امورتربیتی بود. پس از آن نیز طی دهه های مختلف این نهاد با فراز و فرودهایی مواجه بود که در جای خود قابل توجه و بررسی دقیق تر می باشد .
بدنبال نتایج درخشان فعالیت های امور تربیتی هنگام تصویب قانون وزارت آموزش و پرورش در دهه هفتاد، این نهاد مورد توجه مسئولان قرار گرفت و چنین مصوب شد : «جهت تقویت بنیه تربیتی نظام «واحد امور تربیتی» در سطح معاونت وزارت تشکیل میشود.» و در ادامه ضمن تعریف اهداف، وظایف مشخصی برای آن تعریف گردید.
در حال حاضر نهاد امور تربیتی زیر لوای معاونت پرورشی و فرهنگی با زیر مجموعه های متشکل از سه اداره، اداره کل امورتربیتی و مشاوره، اداره کل قرآن عترت و نماز و اداره کل امور فرهنگی و هنری در حوزه ستادی به فعالیتهای خود ادامه میدهد. همچنین براساس ماده واحده قانون احیاء معاونت پرورشی و تربیت بدنی در وزارت آموزش و پرورش سازمان دانش آموزی نیز تحت نظر این معاونت فعالیت مینماید. مطابق تبصره 3 این قانون، تشکیلات معاونت پرورشی و تربیت بدنی(پرورشی و فرهنگی) در تمامی سطوح مدیریتی از ستاد وزارتخانه تا مناطق و واحدهای آموزشی جاری بوده و در واحدهای آموزشی یکی از معاونتها به معاونت پرورشی و تربیت بدنی(پرورشی و فرهنگی) اختصاص مییابدو هر مدرسه باید حداقل یک نیروی پرورشی تمام وقت اعم از معاون پرورشی و تربیت بدنی یا مربی پرورشی داشته باشد.
منبع : معاونت پرورشی و فرهنگی